Q & A: Walking Mountain Nature Science School | Condit
09.21.2011

Q & A: Walking Mountain Nature Science School

Condit recently collaborated with a renowned architecture firm to build a world class Nature Science School in the heart of the Vail and Beaver Creek Ski Resorts.

Where is this school located?

Walking Mountains Nature Science School, located in Avon, CO.

What are key elements of the exhibit?

Walking Mountains is a platinum LEED certified nature science school that focuses on the Avon community as well as the world around us.  All exhibit components are made from sustainable materials, such as beetle kill blue stain slat walls, formaldehyde free medite and reusable products found on the schools site and recycled for the Nature Nook (to open in November 2011).  Please see Sustainable City Network or the press release for more information regarding Platinum LEED certifications for Walking Mountains.

Why was it so exciting to client and to Condit?

This project was a terrific fit for Condit.  It was a “concept to completion” project.  We started at the very beginning of this project with the client, architects, landscape architects, and interpretive writers nearly 4 years ago to create a plan for the interior and exterior exhibits. Condit worked with the Walking Mountains staff to figure out the interpretive plan and stories they wanted to highlight within the exhibits.  We worked with the architect (Zehren and Associates) to figure out the flow of the exhibits within the Precourt Mountain Discovery Center and worked with the landscape architect (Sherry Dorward of Avon) to create interpretive exhibits outside without adding additional disruption to the landscape and environment. Collaboration with all team members allowed for the success of this project.

Phase 1, which features the interior main exhibit hall, was completed in August 2011.  There are a total of (4) exhibits: Orientation, Sustainability, Geology and Mountain Communities. These interpretive areas help the Walking Mountains staff educate their visitors on their facility and the environment around them.

Phase 2 will be completed in November 2011, which will allow you to discover the area in a way you’ve never imagined.

Why did the client choose us?

The client had an established relationship with us prior to funding for the new building and grounds. We assisted Walking Mountains, formally Gore Range, with some of their interior exhibits about 5 years ago.

Click here for more information on our installation work.